Blog

Hogyan óvjuk megfelelően bőrünket a napsugaraktól?

Az egyre melegebb idővel a nap sugarai is erősebben sütnek, ezért fontos, hogy megfelelő védelmet biztosítsunk és óvjuk bőrünket a káros UV sugaraktól. A fényvédő használata segít a bőröregedés folyamataival szemben, mint a pigmentfoltok, ráncok és a bőr megereszkedése. Emellett a napsugarak nagymértékben hozzájárulnak a bőrrák kialakulásához, mint a melanoma és a laphámrák.

UV sugárzás hatására a bőr melatonin termelése fokozódik, ami nem csak barnuláshoz, de pigmentfoltokhoz is vezet, amik idővel sötétebbek és tartósabbak lehetnek. Az immunrendszer meggyengülhet, így bőrbetegségek mellett fertőzések is kialakulhatnak.

Sun Protection Factor, azaz az SPF

Az egységes jelölés, ami védelmet nyújt az UVB sugarak ellen. Ez egy arányszám, ami megadja, hogy a káros UVB sugarakból az adott termék 1/SPF értékét nem tudja kiszűrni. Egy 50 SPF értékű fényvédő a napsugarak 2%-át nem szűri ki, míg a maradék 98%-át igen.

5 tipp, amivel meg tudod óvni bőrödet a káros sugaraktól:

1. Megfelelő fényvédő kiválasztása

Keress olyan termékeket, amik legalább 30 SPF-et tartalmaznak, hogy megfelelő védelme legyen arcbőrödnek. Érdemes egy nap többször újra kenni. Akkor sem kell aggódnod, ha sminkelsz, hiszen léteznek fújós fényvédők is.

2. Figyelj az időpontra

A nap legkárosabb hatásai délelőtt 10 órától délután 14 óráig a legintenzívebbek. Ebben az időszakban nem ajánlott hosszú ideig a napon tartózkodni és mindenképpen figyelni kell a fényvédelemre.

3. Kalap

Kalappal plusz védelmet adhatunk nem csak arcbőrünknek, de fejbőrünknek is a napsugaraktól, emellett divatos viselet is.

4. Kerüld a közvetlen UV sugárzást

A legforróbb időszakban, amikor legerősebben érik az UV sugarak a Földet, húzódj árnyékba és ne csak az arcbőrön, de a test többi bőrfelületén is gondoskodj a fényvédelemről. Nyáron érdemes 50-es faktorszámú fényvédőt használni. Az árnyék nem nyújt maximális védelmet, de csökkenti a bőrre nehezedő UV sugárzás mennyiségét.

5. Szem- és ajakvédelem

A bőrünk vékonyabb a szem körül, illetve az ajkainkon ezért ne felejtsd el bekenni ezeket a területeket sem. Használj olyan szájápoló termékeket, amik SPF tartalmúak és viselj napszemüveget, ami megfelelő UV-védelemmel van ellátva.

Valójában milyen SPF értékű fényvédőt érdemes használni?

A mindennapokra, ha nem ér közvetlen napfény és nem a szabadban vagy egész nap, akkor a 30 SPF tartalmú fényvédő megfelelő. Azonban, ha pigmentfoltokkal küzdesz, érdemes lecserélni 50 SPF értékű termékre. Gyere el hozzánk a Stúdióba, ahol minden kérdésedre választ kaphatsz és személyes konzultációval segítünk, hogy a bőrtípusodhoz megfelelő termékeket használd, ami így sokáig ragyogó és üde maradhat!

author-sign

További kozmetikai kezeléseink